Dešavanja

Aktuelno

Javni radovi

I ove godine Općina Plaški u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) provodi program javnih radova.
U programima javnih radova zapošljavaju se dugotrajno nezaposlene osobe s evidencije HZZ-a, te osobe koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada a nalaze se u evidenciji Zavoda. Posjeti website

U najavi

Porez na nekretnine

Zakonom o lokalnim porezima uvodi se u porezni sustav Republike Hrvatske porez na nekretnine. Općina Plaški dužna je utvrditi i naplaćivati porez na nekretnine. Vlasnici nekretnina dužni su do najkasnije 18.10.2017. godine dostaviti podatke o nekretninama koristeći obrasce dostupne na web stranici Općine Plaški i popunjene i potpisane dostaviti putem web adrese, lično ili putem pošte. Posjeti website

Ostala dešavanja

Kameni zapisi - Plaški 2017 - DDISKF
 • 270x170
  270x170

  Kameni zapisi - Plaški 2017 - DDISKF

  22. juli - 6. august - Različiti lokaliteti na području Plaškog i okoline bili su predmetom istraživačke speleo-ronilačke ekspedicije DDISKF-a (Dinaridi-Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena). Cilj ekspedicije bilo je istraživanje postojećih i otkrivanje novih speleo objekata i njihovo unošenje u kartu u svrhu sakupljanja znanstvenih podataka. Općina Plaški, Planinarsko društvo “Plaške Glave”, Plaški u suradnji sa Ateljeom Janja Gora osiguravalo je lokalnu logistiku događanja.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Blata

  "Velika pećina je najveća estavela (povremeno izvor, povremeno ponor) u Hrvatskoj. DDISKF-ovci su otkrili da voda dolazi iz gornjih etaža i popeli preko 20 metara kanala koji obećava nova istraživanja". (Dinaridi - Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena u akcijI)

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Mokra pećina kod Janja Gore

  "Nakon probijanja kroz divovsku paprat iz koje su čak Tihi i Alan Kovačević jedva izvirivali glave, stigli smo do Mokre pećine kod Janje Gore. Još jedan vodeni objekt, ono što volimo. Alan je zaronio na dah u sifonu, a novaci su učili crtati". (Dinaridi - Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena u akcijI)

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Izvor Vrnjike

  "Malo smo se prošetali kroz minski sumnjivo područje kod Plaškog i došli do izvora Vrnjike. Tihi se provukao kroz uski procjep do vode i zaključio da ima perspektive. Nakon radne akcije izvor se malo "proširio" od pukotine do pristojnog ulaza. Prvi dan Luigi Casati spustio se na 75 metara dubine i došao do horizontalnog dijela. Drugi dan su u izvor Vrnjike zaronili Luigi Casati, Carlo Venezia i Alessandro. Novi rezultat je: 84 metara dubine i 410 metara dužine". (Dinaridi - Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena u akcijI)

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Grbina pećina

  Nalazi se iznad sela Gornje Grbe u Plaškom i potvrđena je kao novi lokalitet čovječje ribice u Hrvatskoj.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Tihi Kovačević

  DDISKF - Dinaridi - Društvo za snimanja i istraživanja krških fenomena - međunarodna speleoronilačka ekspediciji "Kameni zapisi - Plaški 2017" - vođa ekspedicije dipl. ing. Tihomir Kovačević

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Led uništio sve

  Plaški je 16.og marta pogodilo nevrijeme koje je trajalo dvadesetak minuta. Olujni vjetar i led potukli su sve na njivama. Voćnjaci su već ranije opustošeni mrazom koji je uništio sve što je procvjetalo u aprilu.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Konstituirano Općinsko vijeće

  Dne 14. 06. 2017. održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Plaški. Vijećnici su:
  Koalicijska lista SDP-a i DSS-a(5)Đurđa Aščić, Dražen Ogrizović, Milena Kosanović, Vladimir Vranić, Aleksandar Skorupan; Lista HDZ-a (3)Ljubica Vijačkić, Miroslav Mačić, Ivica Klečina ;Lista SDSS-a (2)Pero Vukas, Biljana Trbojević i sa liste grupe građana Radmila Medaković.
  Načelnik: Pero Damjanović (lista SDP-a i DSS-a), zamjenik Ivan Šego(lista SDP-a i DSS-a) i Mara Šupica (lista SDSS)

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Nedjeljko Pešut i dalje na čelu DVD-a Plaški

  5. marta u Domu kulture održana je redovna, izborna skupština DVD-a Plaški, na kojoj je Nedjeljko Pešut jednoglasno, ponovo izabran za predsjednika DVD-a. Izabrani su i članovi predsjedništva, zapovjedništva, upravnog i nadzornog odbora, te likvidatora. Tom prilikom vatrogasci Plaškog posebno su zahvalili načelniku općine Plaški Peri Damjanoviću, istaknuvši njegovu veliku ulogu, razumijevanje i pomoć u financiranju DVD-a. (Izvor:OgPortal)

  Posjeti website

Ranija dešavanja


Plaški

Zahvaljujući svom geografskom i strateškom položaju Plaški je ubrzo nakon naseljavanja postao značajan crkveni i vojni centar. Godine 1664. izrađena je u Plaškom obrambena kula na brdu sa desne strane rijeke Dretulje. Kulu je izgradio ogulinski kapetan kasnije krajiški general i poznati hrvatski feudalac, Petar Zrinski. Dvadeset godina kasnije krajiški general Josip Herberštajn osniva Plaščansku kapetaniju. U toj kapetaniji se sakupljala krajiška vojska koju je isti general poveo na Osmanlije u toku velikog turskog rata 1683 - 1699. godine.
Od 1721. godine Plaški je i sjedište Karlovačke eparhije. Karlovačko vladičanstvo, kroz sve vrijeme svog stolovanja u Plaškom, vršilo je znatan uticaj na društveni i politički život u mjestu, njegovoj okolici pa i cijeloj Krajini. Njen politički uticaj ogledao se kako u borbi protiv unijaćenja, učešću na smirivanju krajiških buna u 18. vijeku, tako i u fazi pojave političkih stranaka i velikih društvenih promjena krajem 19. i početkom 20. vijeka. Znatan uticaj crkva je imala na politiku školstva, pogotovo što se tiče otvaranja crkvenih škola i katihizacije djece i omladine.
Izgradnja Ličke pruge pomogla je daljnjem razvoju gradića. Iako su se puni efekti ove pruge počeli osjećati tek nakon njezina potpunog završetka 20-tih, do Plaškog je ona došla već 1906. godine učinivši ga tako vrlo pogodnim za koncentraciju stanovništva iz okoline, privučenih željeznicom i zaposlenjima koje je ona nudila.
Plaški se poslije rata podigao iz pepela. Porušen i spaljen, traumatiziran ratom Plaški se ponovo gradi. Po onoj narodnoj izreci "nekom rat nekom brat" i Plaščani su na svoj način proživjeli period Titove Jugoslavije.
Početkom 90-ih Plaščane je obuzeo 'déjà vu' /deža vi/ fenomen kao da su već negdje doživjeli sve ono što su čelnici stranke HDZ, a naročito predsjednik stranke jasno i glasno govorili. U njihovom slučaju deža vi je bio rezultat gomilanja životnog iskustva predaka.

 • 28.2.1990.- U Plaškom je održan zbor. Poruka sa zbora je bila: „Nećemo šahovnicu na srpskoj glavi“. Odlučeno da se mjesna zajednica Plaški izdvoji iz općine Ogulin i priključi SAO Krajini.
 • 5. augusta 1995. godine gotovo cjelokupno stanovništvo Plaškog izbjeglo je pred vojnom akcijom hrvatske vojske poznatijom pod nazivom ˝Oluja˝. U napuštene srpske kuće, odlukom državnih organa Republike Hrvatske, naseljeno je hrvatsko stanovništvo s područja Banja Luke i okolice.Opširnije o prošlosti Plaškog

  Share - Podijeli

 • Bio jednom jedan Plaški

  Stare razglednice