Dešavanja

Događaji koji su obilježili 2016. godinu

 • 270x170
  270x170

  Dan sjećanja na Jadovno 1941. godine

  2. jul / Na 75.godišnjicu stradanja Jadovinskih novomučenika banjalučko "Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine" organiziralo je "Dan sjećanja na Jadovno 1941. godine", sedmi put.
  I ove godine, treće po redu obilježavanje je počelo dan ranije molitvenim sabranjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice. U Hramu je osveštan Časni krst koji je u subotu 2.jula postavljen nedaleko Šaranove jame na Jadovnu.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Dan Nikole Tesle

  Povodom 160. rođenja Nikole Tesle Plaški se 10. jula pridružio obilježavanju Dana Nikole Tesle. Cjelodnevna događanja organizirala je "Slobodna škola" i Savjet za projektne i druge aktivnosti općine Plaški.
  Plaški je ovim povodom dobio Tesla HotSpot ploču u sklopu turističke rute Cro Tesla Tour, koju je u parku otkrila Dragana Bolješić Knežević, koja je i inicirala uključivanje Plaškog u priču o Tesli u Hrvatskoj.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170
  Velikogospojnski dani

  28. augusta, u Plaškom je po tradiciji veliki narodni zbor. Duhovna svečanost počela je prazničnom večernjem i nastavljena nedeljnom Svetom Liturgijom u crkvi Vavedenje Presvete Bogorodice.
  Kulturno narodni program za ovaj sabor priredilo je amatersko pozorište iz Vrnjačke Banje koje je u subotu uoči praznika izvelo predstavu "Što mi dragi praćkom izbi oko" autora Milana Vorkapića. Organizator dešavanja bio je Rade Kosanović Vejić. Organizaciju kulturnog dijela proslave pomogli su SKD"Prosveta" i pododbor Ogulin (Sanja Klipa). Pomoć organizatorima pružila je i Općina Plaški.
  Sponzori su: Ilijanа Boca Vrcelj, braća Grba-Prpić, Skorupan Duško-Vujić, dr Nedeljko Vezmar.

  Pogledaj predstavu
 • 270x170
  270x170

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila polaznike Ljetne škole srpskog jezika

  Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba оrganiziralo je tokom jula na otoku Viru Ljetnu školu srpskog jezika i kulture "Sava Mrkalj" namijenjenu učenicima o 3.do 7. razreda iz mjesta u kojima nije organiziran niti jedan oblik školovanja predviđen za srpsku nacionalnu manjinu. Jedna od 17 učenika, polaznika ovogodišnje Ljetne škole bila je Dijana Grković, a jedna od nastavnica bila je Milana Medaković obadvije iz Plaškog. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je polaznike Ljetne škole i kraju prijema prihvatila ideju da bude pokroviteljica Ljetne škole 2017. godine.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Planinari

  Posjeta Planinarskog društva Vihor, Planinarskom društvu Plaške Glave, Plaški.

  Posjeti website
 • 270x170
  270x170

  Uoči Dana općine

  Branko Latas, Stevo Čuturilo, Gajo Bunjevac, Rade Šupice, Robert Doman i Drago Štajnberger opet među nama. Biste petorice heroja NOB ponovo krase centralni park u Plaškom, zalaganjem lokalne vlasti i trudom Branka Šupice u čijem ateljeu su izrađene. Originalne brončane biste su ukradene 2014. godine, a ove nove su postavljene uoči Dana općine koji se obilježava 13. oktobra.

  Posjeti website